Pigadia

Pigadia Karpathos fővárosa (Κάρπαθος), mely a sziget legnagyobb méretű és legfontosabb települése érdekes látnivalókkal és hosszú stranddal. A repülőtértől 14 kilométerre található város a sziget keleti felén, az egyik legtágasabb tengeröbölben foglal helyet, melyet a főváros házai amfiteátrumszerűen ölelnek körbe.

Karpathos fővárosaként Pigadia a nyaralók számára is kiemelt értéket képvisel, ugyanis a legtöbb szálloda és apartman a település vonzáskörzetében épült fel, és a legtöbb utazó, köztük a repülővel érkező magyar nyaralók többsége is itt választ szálláshelyet.

Pigadia Karpathos fővárosa

A gyakran Karpathos városnak, térképeken pedig gyakran egyszerűen csak Karpathosnak (Κάρπαθος) hívott Pigadiában 2700 fős lakosság éli mindennapjait, akik főként az egyre inkább teret hódító idegenforgalomból és a mezőgazdaságból élnek. A település ősi múlttal rendelkezik, ugyanis az ókorban Potideon városa (Ancient Potideon) virágzott itt, mely az Égei-tenger régiójában is ismert és meghatározó településének számított.

Karpathos Pigadia

Pigadia Karpathos fővárosa

A rendkívül jellegzetes fekvésű, sok részletében kifejezetten festői látványt nyújtó Pigadia ugyan méretében elmarad Kréta nagyvárosaitól vagy Rodosz fővárosától, ám szinte minden megtalálható itt, amire a helyieknek, illetve a nyaranta ide érkező turistáknak szüksége lehet. A kisebb-nagyobb szupermarketek, ajándékboltok, ruhaüzletek, éttermek és kávézók mellett különféle szolgáltatók gondoskodnak az itt élőkről, melyeknek köszönhetően Karpathos legtöbb üzlete a sziget ezen szegletében található.

Pigadia

Karpathos fővárosának utcáiról kellemes hangulatú bárok, hagyományos görög ételeket és modernebb fogásokat egyaránt kínáló tavernák nyílnak, de ínycsiklandó pékárukat, süteményeket és desszerteket kínáló pékségek is nyitva tartanak. Fontos információ Pigadiáról, hogy az itt működő számos autó- és motorkölcsönző, valamint az innen kiinduló hajókirándulások az élményekben gazdag nyaraláshoz járulnak hozzá: a sziget ezen része kiindulópontnak is ajánlott.

Karpathos legjobb strandjainak (többek között Apella beach vagy a Kyra Panagia beach) és az olyan látnivalóinak, mint a Saria sziget felfedezésére több kirándulóhajó is indul.

Pigadia tudnivalók

Pigadia életének egyik fő központja természetesen a kikötő és annak környéke, ahová a legtöbb üzlet és étterem koncentrálódik. A tengerparti promenád, mely a főváros külső házsora mellett fut, a nyári estéken nyüzsgő sétálóutcává alakul, ahol a helyi lakosok és a nyaralók egyaránt szívesen sétálgatnak, nézelődnek, vásárolgatnak, a tavernák és bárok pedig megtelnek élettel és vidám hangulattal.

Pigadia éjszakai élete

Karpathos sziget fővárosa elsősorban a nyári időszakban, májustól ősz közepéig nyüzsög igazán: a hűvösebb téli hónapokban a város szinte elnéptelenedik, a repülős nyaralások szünetelnek ilyenkor. Ebben az időszakban az éttermek egy része is bezár, számos turizmusban dolgozó és vendégmunkás elhagyja a szigetet, hogy tavasszal jöjjenek ismét vissza.

A tengerparti sétálóutca

Pigadia egyedi földrajzi adottságai miatt a főváros épületeinek nagy része a tenger és a környező sziklás dombok közé van emelve, viszonylag sűrűn egymás mellett, gyakran egymáshoz építve. Részben ez is az oka, hogy Karpathos fővárosában viszonylag sok egyirányú útszakaszt találunk, és néhány központi, szűkebb utcába egyáltalán nem is engedélyezett a behajtás autóval. Pigadia központjának egy része így sétálóutcaként működik a mindennapokban, ahol kizárólag gyalog lehet közlekedni, ezzel biztonságosabb körülményeket teremtve.

Pigadia sétálóutca Karpathos fővárosában

A belváros szűk utcái miatt Karpathos fővárosának központjában nagyobb parkolóhelyeket is kialakítottak, ahol van lehetőség letenni a járműveket a helyiek, illetve a nyaralók számára, akik távolabbról látogatják meg Pigadiát. A központban elsősorban a lakóházak dominálnak, az üzletek fölé apartmanokat és studiókat is építettek, míg a nagyobb méretű szállodák döntő része a belvároson kívüli épült fel.

Pigadia üzletei, ajándékboltok

A főváros legnagyobb szállodakomplexumai az ötcsillagos Alimounda Mare Hotel, illetve a Konstantinos Palace Hotel, melyek a hosszú strand hátterében emelkednek.

Pigadia strandja

A város külső területén található Karpathos szigetének egyik leghosszabb, gyakorlatilag egybefüggő strandja, mely gyakorlatilag egy hatalmas öböl, és Pigadia strand avagy Pigadia beach (görög nyelven, illetve térképeken Παραλία Πηγάδια) néven emlegetik.

Pigadia strandja (Pigadia beach, Paralia Pigadia)

Az aprókavicsos, kavicsos és köves partszakasz előtt szállodák, apartmanok sora húzódik, napernyők és napágyak fedik a partot, így Karpathos teljesen kiépített, leginkább látogatott strandjai közé tartozik.

Pigadia beach

A több kilométer hosszú tengerpartról érdemes tudni, hogy a mérete miatt több kisebb szakaszra is osztották, és Pigadia strandja (Pigadia beach) elnevezésen kívül, a városközponttól egyre távolodva Limniatis beach (Παραλία Λυμνιάτης), Afoti beach (Παραλία Άφφωτη) és Vrontis beach részei vannak. Itt, a part mögött bukkanni rá a részben Potideon romjaira épített Agia Fotini kápolnára (Chapel of Agia Fotini) is, mely a a főváros egyik történelmi látnivalója.

Pigadia strand vélemények

Karpathos fővárosának strandján kívül a legközelebbi további tengerpartok Amoopi strandjai 5 kilométerre délre, illetve az Achata beach 12 kilométerre északra, melyek Karpathos legjobb strandjai közé tartoznak.

Mit érdemes megnézni, Pigadia látnivalói

A bájos utcákat kifejezetten érdemes bejárni, ugyanis nagyon sok utcakép megkapó, és több rejtett gyöngyszemet is felfedezhetünk Pigadia látnivalói között.

Pigadia üzletek, boltok, látnivalók

Betérhetünk a régészeti múzeumba (Archaeological Museum of Karpathos, Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου), pihenhetünk a hangulatos part menti sétányon, sétánk közben emlékművekkel, szobrokkal, szökőkutakkal, és Pigadia csónakszobrával is találkozhatunk. Az olasz hódoltság idejévől származik az Eparchio, mely a főváros egyik legjellegzetesebb épülete.

Pigadia látnivalói

A főváros nyaranta több kulturális rendezvény színtere, a tengerhez közeli szabadtéri színpadon ebben az időszakban szinte minden héten előadások és zenés rendezvények zajlanak a helyiek és az éppen itt nyaralásukat töltők legnagyobb örömére.

Programok, események, rendezvények Pigadiában, Karpathos szigetén

Karpathos szigetének legnagyobb kikötője (Karpathos port) itt a fővárosban található, melyet legutoljára 2006-ban újítottak fel. A kikötő hajókirándulások kiindulópontja, ahonnan többek között az Apella beach, a Kyra Panagia beach, az Achata beach, sőt a tradícionális Olympos (Όλυμπος) is elérhető. Pigadia kikötője ezen felül a méretes kompok megállóhelye is, melyek Rodoszról és Krétáról érkeznek menetrend szerint.

Pigadia kikötő, Pigadia port

A Pigadia kikötője melletti sziklás dombokon a régészek több ezer évvel ezelőtt virágzott civilizáció, az ősi Potideon (Ancient Potideon) nyomait tárták fel, az általuk kiásott ókori ereklyéket ma már múzeumban őrzik. Potideon Karpathos egykor vezető településeként az egész régiót ellenőrzése alatt tartotta, és fontos kereskedelmi állomásnak számított. A másik jelentősebb történelmi emlék a város határában Agia Fotini ókeresztély bazilika romja, mely részben Potideon romjaira is épült.

Pigadia látnivalói Karpathos szigeten

Fontos lehet egyes Pigadia közelében nyaralóknak, hogy Karpathos buszpályaudvara is a fővárosban található, ahonnan a helyi buszjáratok indulnak a sziget településeire az aktuális menetrend szerint.

Pigadia buszmegálló, buszpályaudvar

Pigadia éjszakai élete a legnyüzsgőbbnek számít a szigeten, amelyet elsősorban a nyaralók nyüzsgése határoz meg a sétálóutcákon. Ugyan hangos szórakozóhelyek nem jellemzőek, de a bárokban, éttermekben időnként élő zene is kíséri a vacsorát, melyet ezen alkalmak előtt gyakran ‘live music’ táblával is jeleznek.

Pigadia éjszakai élete Karpathos szigetén

Sok helyen azt tanácsolják, hogy Pigadia részletekbe menő bemutatásához, érdekességeihez, titkaihoz, a fontos tudnivalókhoz és információkhoz ne felejtsük el átnézni az aktuális letölthető Karpathos útikalauzban a főváros részletes leírását, ahol úgy ismerhetjük ezt a települést, ahogy azt valóban megérdemli Görögország eme bájos városa. Ha Karpathosra utazunk, ezt mi is csak javasolni tudjuk.

Karpathos Pigadia információk

Pigadia információk

  • Nevei: Pigadia, Karpathos város, Κάρπαθος
  • Elhelyezkedés: a repülőtértől 13 km-re, a sziget keleti felén
  • Koordináták: 35.507014, 27.210211

Karpathos.hu

Scroll to Top