Aperi

Aperi Karpathos szigetének egyik nagy múltú települése: a sziget fővárosának előkelő pozícióját foglalta el egészen 1892-ig, így sokáig főszerepet játszott a régió mindennapi életében is. A Pigadiához meglehetősen közel eső, a fővárostól mindössze 8 kilométerre található Aperi (Απέρι) az egyik legszebb fekvésű település Karpathoson, amelyet kifejezetten érdemes meglátogatni egy nyaralás során.

Karpathos Aperi

Aperi épületei Karpathos középső harmadának dimbes-dombos területén, kb. 300 méteres magasságban fekszenek, ami egyben magyarázatul szolgál a kisváros szűk és kacskaringós utcára. A rendezett utcaképekkel, viszonylag zöld környezettel rendelkező Aperiben alapították Karpathos első középiskoláját 1939-ben – az intézmény megépítését az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt, egykori karpathosi lakosok szorgalmazták.

Aperi Karpathos sziget

A Karpathos egyik legszebb településének számító Aperi (Απέρι) ma is a sziget nagyobb falvai közé sorolható, 353 állandó lakosával és a közeli hegyeken hosszan húzódó épületeivel. És hogy miért érdemes meglátogatni Aperit? A falu házai körül számos zöldellő fa és színes virág teszi szebbé a környezetet, továbbá az épületek többsége (számos más görög sziget hasonló méretű falujával összevetve) meglepően szépen karbantartott.

Aperi Karpathos legszebb falvai

Aperi lakosai nagy gondot fordítanak környezetük ápolására: a hegyoldalra lépcsőzetesen, egymás fölé épült színes házak rendkívül fotogének, az utcákon sétálva nagyon szép utcaképekben és kellemes, nyugodt hangulatban van része az ide látogatóknak.

Aperi falu Karpathos városnézés

A háza között, távolabb az Aperit kettészelő főúttól szűk, sikátorszerű utcák és lépcsők vezetnek, melyeken sokak számára jelent élményt egy kis séta.

Aperi Karpathos

A központban Aperi főtemploma tekinthető meg, mely Karpathos egyik legnagyobb méretű temploma is egyben, és már messziről jól kivehető. A környéken ezen felől még több kisebb-nagyobb templom és kápolna fedezhető fel, melyek látványos kiegészítői a rendezett házak sorainak, és egyben jól jelzik Karpathos lakosainak tiszteletét a vallásuk irányában.

Aperi Karpathos templom

Apró érdekesség, hogy a közelben két futballpálya is található, melyeken rendszeresen rendeznek meccseket helybeli és távolabbról érkező, nem csak karpathosi focicsapatoknak. A környék emellett túrázásra is lehetőségeket ad, ugyanis a környező településeket, többek között Volada, Othos és Pyles falvakat a főút mellett helyenként földutak és ösvények is összekötik. A legközelebbi strand Aperihez közel a látványos, Karpathos legszebb strandjai közé sorolt Achata beach, ahová az út gyakorlatilag Aperi mellől ágazik le.

Aperi templom

Bővebb információk Aperiről, a falu legjobb látnivalói, érdekességei, valamint további olvasmányok Karpathos rejtett gyöngyszemeiről, titkairól és kevéssé ismert csodáiról az aktuális Karpathos digitális útikalauzban olvashatóak, amelyet nem csak számos utazó, hanem mi is sok helyen javaslunk a nyaralás hasznos kiegészítőjeként.

Karpathos Aperi

Aperi információk

  • Nevei: Aperi, Απέρι
  • Elhelyezkedés: Pigadiától 8 km-re
  • Koordináták: 35.549874, 27.169915
  • Lakosság: 353
Aperi Karpathos sziget

Kellemes felfedezést kívánunk Aperi faluban, Karpathos szigetén!

Karpathos.hu

Scroll to Top