Agios Nikolaos

Agios Nikolaos (Άγιος Νικόλαος – Σπόα) Karpathos sziget magas keleti sziklaszirtjeinek árnyékában rejtőző, festői aprócska halászfalu. Az alig csupán néhány épületből álló Agios Nikolaos Karpathos északi, felső harmadában található Pigadiától 28 kilométerre, míg a legközelebbi település, Spoa falu alig néhány kilométerre fekszik.

Agios Nikolaos Spoa

A közigazgatásilag is Spoához tartozó Agios Nikolaos (Άγιος Νικόλαος – Σπόα) állandó lakossága alig néhány fő, mivel a helybéliek többsége a téli időszakban a közeli településre költözik vissza. A festői karpathosi falucskába főként a nyugalomra vágyók és az apró halászfalvak kedvelői érkeznek, mivel a sziget eme környéke általában még nyáron is rendkívül csendes.

Agios Nikolaos Karpathos

Agios Nikolaos aprócska kikötője nagyobb hajókat nem is fogad, leginkább csak néhány kis csónak ringatózik a vizen, amik főként a helybéli halászok tulajdonát képezik. A település gyakorlatilag csak néhány utcából áll és emiatt könnyen bejárható, ráadásul még a Karpathos nyugati oldalán, Arkasa mellett fekvő Finiki (Φοινίκι) falunál is kisebb méretű.

Karpathos Agios Nikolaos

A település épületei előtt közvetlenül még egy aprócska, kavicsos partszakasszal rendelkező strand is húzódik, ahol reggeltől estig szintén a magas fokú nyugalom a jellemző. Az Agios Nikolaos beach (Paralia Agios Nikolaos, Παραλία Άγιος Νικόλαος) névre hallgató tengerpart mögött néhány taverna várja a nyaralókat, a vélemények szerint a legjobbak közülük a Porto Bello és a To Votsalo taverna.

Paralia Agios Nikolaos beach

Amennyiben meglátogatnánk Agios Nikolaost Karpathos szigetén, a kacskaringós és szűkre szabott út Spoa (Σπόα) mellől ágazik le, mely a lent a tengernél a kikötőbe torkollik. A településről és környékéről további ajánlott olvasnivalót a mostani letölthető útikalauzban találunk Karpathos települései fejezetben, de ezt követően és ne felejtsük el a Karpathos strandjai fejezethez lépni, ahol a falu strandjai is részletezésre kerülnek.

Karpathos Agios Nikolaos Spoa

Agios Nikolaos információk

  • Elhelyezkedés: Pigadiától 28 km-re
  • Koordináták: 35.629335, 27.156735

Karpathos.hu

Scroll to Top