Menetes

Menetes (Μενετες ) Karpathos déli régiójának egyik legnagyobb méretű és legszebb fekvésű települése, mely a sziget fővárosától, Pigadiától alig néhány perces autóútra, mindössze 8 kilométerre terül el. A hegyvidéki falu híres látványos kilátási pontjairól, melyek közül többet is meglátogathatunk, miközben felfedezzük Menetest.

Menetes Karpathos

A látványos helyen elterülő, gyakorlatilag egy sziklaszirt peremére és mögötte emelkedő hegyre épült kisváros 300 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, színes házai lépcsőzetesen emelkednek egyre feljebb. Megközelíteni ennek ellenére igazán könnyű, hiszen Menetes (Μενετες) mindössze néhány perces autózásra fekszik Karpathos fővárosától, és akár helyi karpathosi buszjárattal is elérhető.

Menetes Karpathos

Menetesben a falu jellegzetes fekvésén kívül figyelemre méltóak még a színesre mázolt épületei, melyek éles kontrasztot alkotnak az olyan falvakkal, mint Kato Lefkos vagy Mesochori, ahol leginkább a fehér a jellemző házszín.

Menetes Karpathos látnivalók

Karpathos több látnivalója is megtekinthető Menetesben és környékén, hiszen a közelben fekszik a sziget legnagyobb szobraként az Október 5. emlékmű (Μνημείο 5ης Οκτωβρίου), a Kimissis Tis Theotokou templom (Παναγία Κοιμησεως Θεοτόκου), az Agios Mamas templom (Άγιος Μάμας) a falain 700 éves freskókkal, valamint egy kis kis magán néprajzi múzeum a környék sok kis templomán és kápolnáján kívül.

Menetes látnivalói

A jelenleg kb. 400 lakossal rendelkező, Karpathos nagyobb méretű kisvárosai közé tartozó Menetesnek néhány évtizede még ezernél is több lakosa volt, ám azóta sokan külföldre, vagy éppen a közeli fővárosba, Pigadiába költöztek. A település a csökkenő méretű lakosság ellenére takaros falu benyomását kelti, több tavernával és út széli kávézóval is rendelkezik, augusztusban pedig vallási ünnepeket is rendeznek, ahová a sziget távolabbi tájairól is érkeznek.

Karpathos Menetes, a háttérben Pigadia

Ha csak valaki át is megy a falu szűk főútján, fel fognak tűnni az utcát szegélyező virágok, a bougainvillák bokrai, az árnyat adó szőlőlugasok és az erkélyeken virágzó muskátlik, barátságos kis hellyé varázsolva a települést.

Karpathos Menetes házai, látnivalói

Menetes falujával sokan akkor ismerkednek meg, amikor átmennek Karpathos szigetének nyugati oldalára – Pigadia és Amoopi között ágazik le ugyanis az út, mely Menetesen keresztül Arkasába, a nyugatra partra vezet át. Ám még ha nem is szeretnénk átmenni a sziget túloldalára, a faluba akár motorral, akár autóval érdemes felkanyarodni, mivel Karpathos egyik legszebb településének számít.

Karpathos legjobb látnivalói, Menetes

Aki esténként Karpathos fővárosában, Pigadiában sétál és a nyugati hegyek felé tekint, szabad szemmel is kiveheti Menetes fényeit, ugyanis a sziklaszirtre épült legközelebbi épületek lámpái és a falu sziluettje a szemfülesek számára ismerős lehet.

Karpathos ezen részének jellegzetességeit, Menetes titkait és részletes képes leírását a környéket bejáró nyaralók véleménye szerint ezúttal is érdemes elolvasni a mostani Karpathos digitális útikalauzban, hogy ne maradjon le senki a legjobb helyi dolgokról és információkról.

Menetes

Menetes információk

  • Nevei: Menetes, Μενετες
  • Elhelyezkedés: Pigadiától 8 km-re
  • Koordináták: 35.491009, 27.168916
Menetes utcakép

Karpathos.hu

Scroll to Top