Karpathos, a Szenvedély Szigete

A Dodekaniszosz szigetcsoport második legnagyobb tagja, félúton Kréta és Rodosz között. Az apró dél-égei ékszerdoboz egész évben csodálatos klímával várja a különlegességre szomjazó utazókat.

Kincsei között meredeken a tengerbe zuhanó sziklafalak, csupasz hegyhátak, erdős hegyoldalak, eldugott öblök, aranyló homokos strandok, olívaligetek, kulturális események, gasztronómiai különlegességek, tradíciók keverednek. Karpathos igyekszik minden látogatója kedvébe járni: itt található a világ egyik legszebbjének tartott Apella strand, a kedvelt szörfparadicsom, Afiartis, a lenyűgöző panorámát nyújtó hegycsúcs, a Kali Limni, az eleven múltként fölénk magasodó Olympos falu.

Karpathos, a szenvedély szigete

Kihagyhatatlan a helyi tésztakülönlegesség, a kézzel sodort makarunes és a töltött cukkinivirág megkóstolása, Kastellia mélyének felfedezése, a képeslapokról visszaköszönő Menetes, Kyra Panagia és Mesochori meglátogatása, a vad, északi partok bebarangolása, a pigadiai esti forgatag, egy tradicionális zenés est a parti amfiteátrumban, egy focimeccs valamelyik helyi stadionban, lustálkodás Ammopi vagy Lefkos egymás mellett elnyúló öbleiben.

Karpathoson természetes, hogy népviseletbe öltözött asszonyok jönnek szembe velünk mindennapi teendőik során, nem szabad meglepődni, ha egy kecske is útitársunk lesz hajóval Sariára tartva, fogadjuk széles mosollyal a helyiek barátságos köszönését, szedjünk zsályát és oregánót sétáink során, s ha a buszsofőr azt mondja, „tánc”, hát nevessünk és táncoljunk vele!

Pathos (πάθος) – görögül szenvedély.

Karpathosba könnyű szenvedélyesen beleszeretni, de varázsát annál nehezebb szavakba önteni.
H. R.

Karpathos.hu

Scroll to Top