Karpathos időjárása

Milyen Karpathos időjárása? Mit kell tudni a szélről Karpathos szigetén? Mire számítsunk, ha ide jövünk nyaralni?

Karpathos sziget éghajlata a többi déli görög szigethez, pl. Rodoszhoz vagy Krétához meglehetősen hasonló: ez elsősorban forró, jelentősebb csapadék nélküli mediterrán nyarat és enyhe, ám gyakran esős telet jelent. A Karpathosra jellemző időjárás annyiban speciális, hogy a nyarak még az átlagosnál is szárazabbak, és gyakran még kevesebb a csapadék, mint máshol. Ezt némileg ellensúlyozza a tenger közelségéből adódó magasabb páratartalom, így a Karpathoson bizonyos részein élő növényvilág és az itteni erdőségek nagy része még a nyár közepén is dúsan zöldell.

Karpathos sziget időjárása

Karpathos és a szél

A szél Karpathos térségében szinte állandóan jelen van, a légmozgás erőssége az egészen enyhe fuvallattól a hegyek tetején előforduló, már-már viharos erejűig változhat. Kiemelkedő jelentőségű nyaranta a Meltemi nevű, az Égei-tenger térségében előforduló szél, ami elsősorban a nyári forró napokat hűsíti. Karpathost emiatt a legszelesebb görög szigetként emlegetik sokan, mivel a Meltemi a sziget bizonyos pontjain valóban igen markánsan is jelentkezhet.

Karpathos szél információk
  • Hol vannak rendszerint szélcsendesebb helyek Karpathoson?
  • Hol süvít szinte állandóan a szél?
  • Milyen fontos dolgokat kell tudnunk a Meltemiről?
  • Általában mikor a legerősebb a szél a szigeten?
  • Milyen tévhitek vannak Karpathos és a szél viszonylatában?
  • Melyek a legjobb időjárás előrejelző oldalak Karpathosra?

Egyszerűen csak nézzük át az aktuális Karpathos digitális útikalauz frissített leírását a ‘Karpathos és a szél – hitek, tévhitek és tények‘ fejezetben, melyet mindenkinek célszerű elolvasnia, aki erre a szigetre érkezik nyaralni. Mivel sok a tévhit a netes csoportokban és fórumokon Karpathos és a szél viszonylatáról, itt korrekten le van írva, amit tudni érdemes.

Karpathos időjárása hónapok szerint

Déli fekvése ellenére Karpathos sziget időjárásában nagy különbségek vannak a hónapok között: aki itt nyaral júniusban vagy júliusban, szinte rá sem ismerne a szigetre néhány más hónapban.

A tél Karpathoson

Karpathos időjárásában a tél rendszerint a december elejétől február végéig tartó időszakot jelenti, mely általában a legcsapadékosabb évszak. Ilyenkor az esős napok száma havonta ilyenkor elérheti akár a 10-12 napot is, ám ez attól is nagyban függ, hogy a sziget mely pontján tartózkodunk. A fagy Karpathoson még ilyenkor is szinte teljesen ismeretlen fogalom, gyakran a leghidegebb téli napokon is 0 fok fölött van a hőmérséklet.

Karpathos időjárás télen

A hegyekben nagy ritkán havazás ugyan előfordul, de tartósabb hótakaró csak néhány napig látható a magasabb bérceken és Karpathos legmagasabb pontjain. Ahogy lassan jönnek a február végi, március eleji tavaszi napok, a csapadék fokozatos elmaradása mellett a napi hőmérséklet is érezhetően növekszik.

Karpathos tavasszal

A sziget tájai márciusban és áprilisban szinte mindenhol virágba borulnak, ilyenkorra már az északi, kopár és zord hegyek is bezöldülnek. A május már a nyár szelét hozza, a napi csúcshőmérséklet nem ritkán már 30 fok közelében jár, és a tenger is napról-napra érezhetően melegszik. A tenger hőmérséklete Karpathoson tavasszal fürdésre a legtöbbek számára még hidegnek vagy kifejezetten hűvösnek számít. Tavasz végétől a főváros Pigadia, Arkasa (Arcesin), Amoopi, Kato Lefkos és Olympos (Olymbos) is felélénkül, megérkeznek az első nyaralók, kinyitnak a télen zárva tartó üzletek és éttermek.

Karpathos májusban, áprilisban, tavasszal

Karpathos időjárása nyáron – milyen a június, július, augusztus?

Karpathos júniusban nem csupán a nyaralószezon kezdetét éli meg, hanem az igazi égei-tengeri nyár beköszöntét is: csapadékos nap már szinte egyáltalán nem fordul elő, és az esti órákba is is egyre ritkábban kél el a pulóver.

Felhők ilyenkor ugyan még jöhetnek-mehetnek a szigeten, ám eső kevéssé valószínű. A tenger egyre inkább felmelegszik, elősorban a sziget keleti oldalán. A helyi bátrak ugyan már akár áprilisban és májusban is megmártóznak, ám június közepétől általában a fázósabbak is bele tudnak merészkedni a vízbe.

Bár Karpathos repülőtere (Karpathos airport) kifejezetten nyugodt, nyáron itt is nagyobb lesz az élet, köszönhetően a távoli országokból, így Magyarországról is érkező nemzetközi repülőjáratoknak.

Karpathos időjárás június

Karpathos időjárását júliusban és augusztusban a többi görög szigethez hasonlóan a klasszikus nyári főszezoni időjárás jellemzi, mely forró nappalokat és kellemesen meleg éjszakákat jelent. A sziget ebben az időszakban a legnépszerűbb, megtelnek a szállodák és az apartmanok, esténként megélénkülnek a tavernák és bárok. A hajókirándulások napi szinten indulnak Karpathos legjobb strandjainak felfedezére, melynek keretében az Apella beach, az Achata beach vagy a Kyra Panagia beach is megtekinthető.

Karpathos július

A nyári nappalokat a Karpathosra érkező utazók többsége valamelyik strandon tölti: fürdenek az addigra már kellemes felmelegedett, akár 25 Celsius fokos vízhőmérsékletet is elérő tengerben, vagy napoznak a parton. Figyelem! Karpathoson a nyári hónapokban igen erősen süt a nap, melynek érzetét a sok helyen lengedező szél ugyan enyhítheti, ám emiatt nagyon oda kell figyelni a leégés megelőzésére, a gyakori folyadékfogyasztásra, ill. az árnyékos helyen tartózkodásra.

Karpathos augusztus

Felfedezni Karpathos legjobb látnivalóit, túrázni július és augusztus hónapokban leginkább a kora délelőtti, vagy a késő délutáni órák a legjobbak a magas hőmérséklet, az erős napsütés és a leégés veszélye miatt.

Az ősz Karpathos szigetén: nyaralás szeptemberben és októberben

A legforróbb nyári időszak általában szeptember közepéig tart a szigeten: augusztus végétől fokozatosan, szép lassan elkezd csökkenni előbb az éjszakai, majd a nappali hőmérséklet is. Az elmúlt hónapok szárazságának köszönhetően a sziget növényeinek egy része barnás-sárgás színt vesz fel és elszárad, ám a mediterrán növényvilág számos tagja, és a fenyők még ilyenkor is javában zöldellhetnek.

Karpathos időjárása szeptemberben

Egy-egy zápor, illetve felhősebb nap ilyenkor már előfordulhat, majd szeptember közepétől a csapadék is gyakrabban érkezhet Karpathosra, mely ismét tavaszi színekbe boríthatja a vidéket. Októberben egyfajta második tavasz köszönt be: a gyakoribb esős napoknak köszönhetően felpezsdül és újra él a növényzet. A tenger hőmérséklete ilyenkor általában már sokak számára hűvös, fürdésre szeptember közepéig – végéig a legjobb.

Karpathos sziget időjárása, tenger hőmérséklet

Bármelyik időszakban is fedeznénk fel a szigetet, érdemes átnézni a sziget legjobb látnivalóinak, strandjainak leírásait és a hasznos információkat az aktuális letölthető Karpathos útikalauzban.

Kipróbált és bevált, napokra lebontott útvonaltervhez szintén az aktuális Karpathos digitális útikalauzt ajánljuk, hogy ne kövessük el sok utazó hibáját, és a szigeten nyaralva ne menjünk el a legjobb karpathosi dolgok mellett, és ne maradjunk hasznos tudás nélkül.

Kellemes időtöltést és sok napsütést kívánunk a csodálatos Karpathos szigetén, Görögországban!

Karpathos.hu

Scroll to Top