Finiki

Az egyedi fekvésű, hangulatos Finiki (Φοινίκι) Karpathos nyugati oldalán fekszik, Arkasához meglehetősen közel, gyakorlatilag látótávolságra. A kis méretű település közigazgatásilag szintén a sziget nagyobb városaihoz sorolt Arkasához tartozik, és bár Finiki aprócska területe és alig néhány tucatnyi épületből álló mérete miatt ma már senki sem következtne rá, de egy évszázaddal ezelőtt még Karpathos szigetének egyik fő kikötőjeként működött.

Finiki Karpathos

A Pigadiától 18 kilométerre, Arkasától szűk két kilométerre elterülő Finikihez a Karpathos nyugati oldalán futó főútról lehet lekanyarodni, melyet természetesen közlekedési tábla is jelez. A tengerpartra, sziklás területre épült Finiki (Φοινίκι) központjának meghatározói a kis kikötő és a központi téren működő tavernák, melyek igazi görög halászfalu hangulatát kölcsönzik ennek a bájos helynek.

Finiki Karpathos, Arkasa mellett

Finiki központja mellett gyakorlatilag egyből a sárgás homokkal és aprókaviccsal borított, sekély strandot is láthatjuk, mely felfrissülést biztosít a helyben megszállt nyaralóknak. A lassan mélyülő aprócska Finiki beach (Foiniki beach) partja gyerekbarátnak számít és hullámoktól gyakran mentes az előtte lévő kikötő hullámtörőjének köszönhetően.

Finiki beach

A karpathos legkisebb falvai közé tartozó Finiki a hírnevét a nyaralók körében elsősorban a tenger gyümölcseiről és halételeikről híres tavernák alapozták meg, melyekért még Karpathos legtávolabbi pontjairól is érkeznek vendégek. Amennyiben Karpathos szigetén nyaralunk és szeretjük a tengeri halakat és herkentyűket, akkor egy kirándulást érdemes lehet ide tervezni: a Finiki Mama Cuisine, a Marina’s Restaurant (ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Marina’s), a Ristorante Delfini kifejezetten elismert éttermeknek számítanak a környéken.

Karpathos Finiki legjobb haltavernák, éttermek

Ugyan régen Karpathos szigetének egyik legfontosabb tengeri megállóhelye is volt, ám Finiki kikötője manapság már csak az alig néhány méter hosszú halászcsónakoknak és kisebb hajóknak biztosít kikötési lehetőséget. A nagyobb méretű hajók és a kompok nem itt, hanem Pigadia kikötőjében kötnek ki, a sziget keleti oldalán, illetve Diafani kikötőjében.

Finiki

Finiki főterén, a kikötő közvetlen közelében a település emlékműve is megtekinthető, amely a második világháború egyik eseményének állít emléket.

Finiki Immacolata statue Karpathos

Az érdekes karpathosi történet megismeréséhez, és hogy miért fontos ez a sziget történelmében, egyszerűen csak lapozzunk a mostani letölthető Karpathos útikalauzban a látnivalók fejezethez az emlékműhöz. Ha ezt elolvastuk, akkor mehetünk is tovább Finiki részletekbe menő bemutatásához a Települések fejezetben, mivel ezt a hangulatos kis falut érdemes mélyebben is megismerni.

Finiki (Foiniki) Karpathos sziget halászfaluja

Finiki információk

  • Nevei: Finiki, Foiniki, Φοινίκι
  • Elhelyezkedés: Pigadiától 18 km-re
  • Koordináták: 35.492037, 27.116566
Finiki látnivalók Karpathos

Karpathos.hu

Scroll to Top