Diafani

Diafani, avagy görögül Διαφάνι Karpathos szigetének egyik legészakabbi települése, mely Pigadiától 49 kilométerre, a repülőtértől pedig 62 kilométerre terül el. A nyugodt hangulatú kisváros több téren is fontos Karpathos múltjában és jelenében: Diafani évszázadokig a hagyományairól híres Olympos (Olymbos, Όλυμπος) városának kikötőjeként szolgált, ma pedig kompok megállóhelye.

Diafani Karpathos

A kezdetekben Diafani városkát nemes egyszerűséggel még Karpathos lakosai is csupán Olympos kikötőjének tartották, mely a déli résztől viszonylag távol fekszik. Ennek oka, hogy évszázadokig nem volt rendes minőségű, aszfaltozott út Karpathos délebbi tájai és az északon fekvő Olympos között, így a híres hagyományőrző várost így csak szűk és sok helyen meredek pásztorösvényen lehetett elérni, vagy a tenger felől, Diafani kikötőjén át.

Út Diafani és Olympos között

Napjainkra ez már megváltozott, ugyanis délről Olympos felé először egy murvás-kavicsos, szélesebb utat alakítottak ki, amit nagyjából egy évtizede le is aszfaltoztak – ma is ezen közlekedünk, ha autóval vagy helyi buszjárattal látogatunk el ide. Az északot déllel összekötő út segítségével megnyílt az út a Karpathost autóval, motorral felfedezők számára Diafani (Διαφάνι) felfedezésére is, és már nem csupán hajóval lehet ide eljutni. Érdemes tudni, hogy Olympos és Diafani között mindössze hét kilométeres a távolság, ami a térképeken nem sok, de élőben kicsit többnek érződhet a meglehetősen kacskaringós, dimbes-dombos útvonal miatt.

Karpathos Diafani

Diafani népszerűsége az utóbbi években érezhetően megnőtt a szigetre látogatók körében, egyre inkább kedveltté vált ezt a szép fekvésű, hangulatos kisváros, és manapság már nem csak Olympos közelsége vonzza ide a nyaralókat, hanem egyre több kiadó apartman, étterem és kávézó várja Diafaniban a vendégeit.

Diafani látnivalók, információk

Nyugodt hangulatát Diafani ennek ellenére nem veszítette el, mivel egy csipettel nagyobb élet inkább csak a kikötőre és környékére koncentrálódik, ahol a látnivalók nagy része is található – kisváros többi része megmaradt olyannak, amilyen volt. Diafani tavernáinak és kávézóinak zöme a tengerpart mellett, a kikötő közelében található, a part mellett futó promenádon.

Diafani látnivalói

Nagyobb nyüzsgésre akkor kell számítani, amikor Pigadiából befut egy-egy nyaralókkal teli kirándulóhajó. A Karpathos fővárosából induló fakultatív programok fő célja ugyan a közeli Olympos, ahová busszal viszik tovább az utasokat, de időnként jut idő magát Diafani utcáit is felfedezni.

Diafani Karpathos

A városka fő látnivalói közé elsősorban a tengerparti promenád érdekes szobrai és a központban lévő templom tartozik. Saját strandja, a Diafani beach (Paralia Diafani, Παραλία Διαφανή) szürkés színű kavicsos aljzattal bír, és részlegesen kiépített part közvetlenül a parttal párhuzamos sétálóutca előtt. Megtalálni könnyű, gyakorlatilag belefutunk, a forróságban felfrissülésre éppen alkalmas lehet.

Paralia Diafani beach (Diafani strand)

A környék többi strandja földes-murvás, változó minőségű úton közelíthető meg Diafaniból, gyakran inkább túrázást javasolnak hozzájuk. Északon a Vananda beach (Paralia Vananta, Παραλία Βαναντα) egy kis kiépítetlen öböl két és fél kilométerre, mellette egy Agia Anargyri névre keresztelt kistemplommal. Délen a Kampi beach (Παραλία Καμπί, Kampi Beach) egy rettentő kicsi, szintén kiépítetlen part hétszáz méterre a várostól, majd kb. négy kilométerre az Apokapos beach (Papa Mina), görögül Παραλία Απόκαπος (Παπά Μηνά) egy közepes méretű, szürkés kavicsokkal borított aljzatú öböl.

Információk Diafani faluról Karpathos szigeten

Természetesen mielőtt meglátogatnánk Diafanit, ajánlott megkeresni a letölthető útikönyvben Diafani részletes bemutatását, hogy jobban megismerhessük Karpathos eme érdekes kisvárosát is.

Diafani információk

  • Ismert nevei: Diafanion, Διαφανή
  • Elhelyezkedés: Pigadiától 49 km-re
  • Koordináták: 35.755384, 27.210297
Diafani

Karpathos.hu

Scroll to Top