Mesochori

A klasszikus nyaralótelepülésektől kissé távolabb, Karpathos nyugati oldalán bukkanunk Mesochori (Μεσοχώρι) falura, melyhez a legközelebbi település a strandjairól híres Kato Lefkos, kb. 9 kilométeres távolságra, míg a főváros, Pigadia

kilométeres táv. A tradícionális karpathosi falunak számító Mesochori a sziget északnyugati részén fekszik, lenyűgöző természeti környezetben, magas hegyek ölelésében. A falu egészen 1960-ig csak gyalogosan, rossz minőségű földúton volt elérhető, csak utána szélesítették és aszfaltozták le az ide vezető szakaszt.

Mesochori (Μεσοχώρι) Karpathos sokak által ismert és kedvelt, néphagyományairól ismert Olymposhoz (Olymbos, Όλυμπος) hasonlóan a szűkre szabott, sikátorszerűen keskeny utcák miatt csak gyalogszerrel bejárható. Az autók és motorok számára emiatt Mesochori bevezető szakaszán parkolásra alkalmas területeket alakítottak ki, ahonnan már séta következik.

Mesochori Karpathos

Mesochori többségében fehérre meszelt épületi felettébb bájos látványt, igazi karpathosi hangulatot nyújtanak, amit még a turisták hangzavara sem tompít. Mivel a legtöbb településtől távol esik, saját strandja nincs, és a főútról is le kell kanyarodni hozzá, így viszonylag kevés nyaraló érkezik ide.

A környék több temploma és kápolnája közül a legnagyobb méretű és leghíresebb a falu északi részén emelkedő, sziklák takarásában fekvő Panagia Vrysiani (Παναγία Βρυσιανή), melyben a görög templomokban megszokott módon fából faragott padsor, színes ikonosztázok és helyi vallási ereklyék tekinthetőek meg. Az érdekes helyi legendához, mely ide kapcsolódik, egyszerűen csak lapozzunk a mostani letölthető útikalauzban a falu részletesebb bemutatásához, és olvassuk el, mielőtt ide jövünk.

Mesochori legjobb helyi éttermének a Dramountana (Δραμουντάνα) számít, melyet a templom mellett találunk meg.

Mesochori információk

  • Nevei: Mesochori, Μεσοχώρι, Mesohori
  • Elhelyezkedés: Pigadiától 30 km-re
  • Koordináták: 35.630989, 27.108988

Karpathos.hu

Scroll to Top