Lefkos (Kato Lefkos)

Lefkos, avagy Kato Lefkos (Κάτω Λευκός) Karpathos szigetének nyugati oldalának legszebb fekvésű települése, amely olyan strandokkal büszkélkedhet, melyeket mi és más utazók is rendszeresen a sziget legjobb strandjai között említenek. A kifejezetten nyugodt hangulatú, fehérre meszelt házakban bővelkedő Kato Lefkos felfedezése a festői görög falvakért rajongók számára szinte kötelező, nem is beszélve a strandrajongókról.

Karpathos Kato Lefkos

A nyugati part dombjain elterülő Kato Lefkos (Κάτω Λευκός) a sziget másik oldalán, a Karpathos keleti részén fekvő Pigadiától kb. 34 kilométerre terül el, míg Arkasától nagyjából 20 kilométeres a távolság. Érdemes tudni, hogy ugyan ezt tengerparti falut az egyszerűség kedvéért Lefkosnak is hívják sok helyen, sőt mi is néhol így hivatkozunk rá, de a névadó település, Lefkos ófaluja (Λευκός) valójában messzebb, a tengertől 3 kilométerre fekszik, és gyakorlatilag ennek az alig néhány házból álló falucskának a tengeri kijárata a nyaralók körében is kedvelt Kato Lefkos.

Kato Lefkos információk, látnivalók

A mai Kato Lefkos mesebeli öbleiben alig néhány évtizede pár rozoga halászkunyhó és egy aprócska kikötő állt, ahová a Lefkosban élő halászok naponta jártak le, hogy csónakjaikkal a tengerre kihajózva kivethessék hálóikat. Kato Lefkos (Κάτω Λευκός) öbleinek környéke az elmúlt két-három évtizedben teljesen kiépült, miután a Karpathos szigetére érkező idegenforgalom felfedezte magának a remek helyi tengerpartokat, a környező táj szépségét, és az egykori szegényes környék teljesen megváltozott.

Lefkos Karpathos

Kato Lefkost elkezdték egyszerűen Lefkosként emlegetni, néhány év leforgása alatt apartmanok, tavernák és kávézók emelkedtek ki a semmiből, autókölcsönző és mini marketek kezdték meg működésüket. Kato Lefkos egyedi látványvilága, a környezet szépsége és a karpathosi falu nyugodt hangulatának köszönhetően nyaranta ma már utazók százai érkeznek pihenni Karpathos ezen régiójába évente, továbbá sok utazó Pigadia, Amoopi vagy Arkasa (Arcesine) környékéről bérautóval vagy motorral tervez ide kirándulást.

Lefkos, Karpathos (Kato Lefkos)

Kato Lefkos apartmanjainak és szállodáinak többsége a part közvetlen közelében, attól pár perces sétára található, így a helyi strandok a karpathosi település szinte minden pontjáról könnyen elérhetőek. Amint az a képekről is látszik, Kato Lefkos természeti környezete a görög szigetek látványvilágát kedvelők számára nagyon megkapó: a tenger kivételes színei, a kikötőben a hullámokon ringatózó csónakok, a háttérben magasodó vad hegyek felettébb látványos kilátást nyújtanak.

Lefkos kikötő Karpathos szigeten (Kato Lefkos port)

Lefkos az évről-évre növekvő idegenforgalom ellenére még mindig a nyugodt, pihentető karpathosi nyaralás kedvelőinek ajánlott. A közelben nincsenek hangos diszkók vagy hajnalig tartó mulatozások, bár Karpathos szigete egyébként is jóval inkább az aktív felfedezőknek, a pihenőknek, a legszebb görög strandokat keresőknek ajánlott, semmint azoknak, akiknek a diszkók világa és a lüktető nyüzsgés a fontosabb egy nyaraláson.

Kato Lefkos, Karpathos legszebb falvai

Kato Lefkos strandjai közül a leglátványosabb a központi strand, melyet Lefkos beach (Paralia Lefkos, Παραλία Λευκός) néven találunk a térképeken, és egyben ez a leginkább kiépített is. A főút mellett elterülő strand gyakorlatilag egyből a szemünk elé tárul, ahogyan befordulunk a település szívébe.

Lefkos beach (Paralia Lefkos)

Ezen kívül még két másik öböl van Lefkosban, a nyugatra néző Panagias Limanaki beach, illetve az északi Frangolimiona beach (Paralia Frangolimiona, Παραλία Φραγκολιμιώνα), mely Lefkos hullámos strandjaként is ismert. A nyaralófalu partjai egymástól gyalog alig pár perces sétára esnek, gyakorlatilag rendkívül gyorsan és egyszerűen megközelíthetőek.

Frangolimiona beach Kato Lefkos Karpathos

Kato Lefkos és környéke egyértelműen Karpathos legszebb részei közé tartozik, kifejezetten érdemes felfedezni, ha a szigeten nyaralunk. Aki többet szeretne megtudni erről a környékről, Kato Lefkosról, a remek strandjairól, a környék látnivalóiról, feltétlenül keresse meg az aktuális letölthető útikalauzban a részletes képes leírásaikat.

Kato Lefkos információk

  • Nevei: Lefkos, Kato Lefkos, Κάτω Λευκός
  • Elhelyezkedés: Karpathos nyugati részén, Pigadiától 34 kilométerre
  • Koordináták: 35.587890, 27.069393
Lefkos információk, Kato Lefkos Karpathos

Karpathos.hu

Scroll to Top