Olympos

Karpathos egyik legszebb és leghíresebb települése, Olympos (Olymbos, Όλυμπος) a sziget északi részén, Pigadiától kb. másfél órás autóútra fekszik. A képeslapokra illő és festői látványt nyújtó, meredek domboldalra épült Olympost a mai napig az egyik leghagyományőrzőbb településként ismerik nem csupán Karpathos szigetén, hanem egész Görögországban. Sokan a kisvárost egyszerűen csak így hívják, hogy ‘Olympos, Karpathos megelevenedett néprajzi múzeuma’, ugyanis a lakosai a mai napig hűen őrzik hagyományaikat.

Olympos Karpathos

Olympos, Karpathos néprajzi múzeuma

Olympos (Olymbos, Όλυμπος) hosszú időn keresztül, évszázadokon át Karpathos szigetének egyik leginkább elszigetelt városa volt. A sziget északi részén, a hegyekben felépült településre eleinte csak meglehetősen szűk, rossz minőségű ösvény vezetett délről, Pigadia irányából, és csak az elmúlt évtizedekben vágtak szélesebb utat. A legutóbb évtizedig várni kellett, hogy elkészüljön a jó minőségű, ám a hegyvidékes szakaszok miatt néhol szűkre és rendkívül kanyargósra szabott aszfaltcsík, amely immár összeköti Olympos városát Karpathos sziget déli részeivel, többek között a fővárossal és a repülőtérrel.

Olympos, Karpathos sziget

Napjainkban Olympos (Olymbos, Όλυμπος) már többféle módon is megközelíthető Karpathoson: elérhető autóval, motorral, Pigadiából induló helyi buszjárattal, sőt hajókirándulások is hozzák vendégeiket, akik a közeli Diafani kikötőjében szállnak partra, majd onnan busz viszi őket tovább. Aki Karpathos szigetén nyaral és Pigadiában vagy Amoopiban foglal szállást, azok számára jelenthet jó hírt, hogy a hajók a főváros kikötőjéből indulnak.

Olympos látnivalói Karpathos szigetén

A hagyományos építésű, számos különféle színben pompázó kőházak között virágokkal díszített, kacskaringós utcák vezetnek, és ahogyan sétálunk egyre feljebb, úgy válik mind fantasztikusabbá a kilátás a környező vidékre. Olympos legmagasabb pontjain több mint 70 kisebb-nagyobb szélmalom is felfedezhető, ám ezekből napjainkra kevés működik rendszeresen – a többiről leszerelték a szélkerekeket, és csak az üres épületek maradtak.

Karpathos, Olympos falu (Olymbos)

Olympos utcáin a házak előtt népviseletbe öltözött karpathosi lakosok ülnek, főként az olymposi asszonyokat látni a jellegzetes, színesen díszített ruhákban. Olympos városát eme jellegzetesség miatt élő néprajzi múzeumnak is nevezik, és bár manapság inkább már csak az ide látogatók kedvéért veszik fel hétköznap is a hagyományos öltözeteket, a helyi hagyományoknak és őrzésüknek még most is rendkívüli fontosságot tulajdonítanak.

Karpathos Olympos hagyományok, tradíciók

A manapság kb. 400 állandó lakossal rendelkező Olympos fő megélhetését a 2000-es évek óta az egyre növekvő idegenforgalom adja: sok turista vásárol helyben készült szőtteseket, kézzel készített dísztárgyakat a karpathosi kisváros ajándéküzleteiben.

Mit érdemes megnézni Olympos városban Karpathos szigeten

A tradícióinak megőrzéséről híres kisváros varázsához nagyban hozzájárul, hogy Olympos utcáin nem közlekednek autók, mivel az igencsak szűk és kanyargós, ráadásul többségében meredeken emelkedő utcákban egyszerűen nem férnének el a járművek. A település előtt így tágas parkoló fogadja a gépkocsikat, a motorokat, az olymposi fakultatív programokon részt vevőket, és innen a külső résztől csak gyalogosan lehet felmenni a településre.

Olympos (Olymbos)

A város fő sétálóutcáját végigjárva Olympos legjobb látnivalóinak egyikeként a település legszebb templomával is találkozhatunk, melynek harangtornya a legtöbb épület fölé magasodik. Innen továbbmenve még pompás kilátást biztosító helyekre van lehetőségünk sétálni: még a főutcánál is szűkebb, sikátorszerű kis utak és lépcsők ágaznak szét a szélrózsa minden irányába az épületek között.

Olymbos, Karpathos legjobb látnivalói

Az Égei-tenger és Karpathos környező hegyeinek látványa miatt a település sokak kedvencévé válik, a kilátás pedig a legszebb közé tartozik a szigeten. A magasabb pontokról lenyűgöző a panoráma, mely a házakkal és a gyakran rájuk futtatott virágokkal rendkívül attraktív képet varázsolnak az ide látogatók szeme elé.

Olympos kilátás, Karpathos legszebb helyei

Olymposban hamisítatlan, családi vezetésű tavernákat is bőven találni, ahol kellemes ízvilágú görög (és karpathosi) fogásokkal, helyi jellegzetességgekkel örvendeztetik meg a betérő vendégeket.

Olympos taverna

Olympos tengeri kijárataként és kikötőjeként sokáig a barátságos tengerparti kisváros, Diafani szolgált, ami 8 kilométerre keletre található innen. Jó minőségű, de kacskaringós aszfaltút köti össze a két települést, így össze is lehet kötni a két település meglátogatását. Diafani emellett Karpathos szigetének második legnagyobb kikötője a fővárosban lévő után, évszázadokon keresztül innen hordták fel a készleteket a faluba. Manapság aki hajóval érkezik Olympos meglátogatására fakultatív program keretében, az a Pigadiában induló hajókra szállva szintén a Diafaniban történő kikötést követően száll buszra.

Olympos, Karpathos

Olympos tudnivalói és titkai

  • Mit kell tudni a híres népviseletről Olymposban, melyek az elemei, darabjai?
  • Milyen hagyományok, tradíciók vannak, amiről híressé vált?
  • Mit érdemes megnézni a városban, mik a legszebb látnivalók, és mit kell ezekről tudjunk?
  • Mit rejtenek Olympos híres szélmalmai?
  • Melyek Olympos árnyoldalai, melyekről nem szívesen beszélnek?

Ha többet szeretnénk megtudni Olymposról és természetesen Karpathosról mint egy átlagos turista, csak nyissuk meg a mostani letölthető Karpathos útikalauzt, ahol sok más mellett elolvashatjuk a város részletes leírását, a történelmét, az olymposi asszonyok jellegzetes viseletének részletekbe menő bemutatását, illetve a karpathosi néphagyományokat.

Olympos legszebb helyei és látnivalói Karpathoson

Olympos információk

  • Nevei: Olympos, Olymbos, Όλυμπος
  • Elhelyezkedés: Pigadiától 45 km-re
  • Koordináták: 35.738992, 27.175482

Karpathos.hu

Scroll to Top