Karpathos repülőtér

Karpathos szigetének repülőtere (Karpathos Airport, Karpathos Island National Airport, Αεροδρόμιο Καρπάθου) a sziget lehető leglaposabb és viszonylag sík domborzati viszonyokkal rendelkező régiójában, a délkeleti részen került felépítésre. A karpathosi repülőtér a nyári hónapok időszaka alatt a legfontosabbnak számít Karpathos közlekedésében, ugyanis a szigetre érkezők döntő többsége a belföldi repülőjáratokkal és a külföldi charterjáratokkal érkezik, majd ezt követik a Rodosz és Kréta irányából is érkező kompjáratok.

Karpathos repülőtér (Karpathos Airport)

Karpathos repülőtere a sziget fővárosától, Pigadiától kb 14 kilométerre fekszik, míg Amoopi (Lakki) 9 kilométer, Arkasa 11 kilométer, Olympos pedig 58 kilométer.

karpathos repülőtér információk

Már a második világháborúban megfogalmazódott az igény Karpathos szigetén egy repülőtér iránt, bár akkoriban főként hadászati, mintsem a polgári alkalmazása lett volt fontos. Az első konkrét tervek végül csak két évtizeddel később, a 60-as évek közepén születtek, amit már a kivitelezési munkálatok követhettek. A karpathosi repülőtér (Karpathos Airport) átadására és beüzemelésre pedig néhány éves munkát követően végül 1970-ben került sor, melyet nagy örömmel fogadott a sziget lakossága.

Karpathos sziget repülővel

Bár Karpathos domborzati viszonyai a déli, viszonylag sík részen sem kedveznek mindenhol tökéletesen egy repülőtér számára, kifutópályákat mégis sikerült leszállásra alkalmasra elkészítenie a görög mérnököknek, és még ma is az eredeti nyomvonalat használják a nemzetközi és a belföldi repülőjáratok.

Karpathos Airport

Karpathos repülőterének megnyitásakor még alig néhány kiszolgálóépületre volt szükség, és akkoriban a terminál teljes területe is mindössze 100 négyzetméteres volt. A görög idegenforgalom folyamatos növekedése, és ezzel párhuzamosan Karpathos egyre emelkedő népszerűsége miatt 2-3 évtized múlva már egyre inkább fontossá vált egy újabb, tágasabb épületkomplexum.

Karpathos repülőtér információk

A repülőtér megújult épületét végül néhány évvel ezelőtt adták át, és ugyan mérete miatt most is Görögország legkisebb nemzetközi repülőterei közé tartozik, ám ma már egy modernebb, az idők során megnőtt forgalomnak és igényeknek jobban megfelelő komplexum várja a nyaralókat, többek között a Magyarországról, Budapestről Karpathosra repülővel érkező utazókat.

Karpathos island airport

Karpathos repülőterének (Karpathos Airport) nemzetközi kódjele AOK, így aki repülővel érkezik a szigetre, ezt a jelzést fogja látni megnevezésként. A nyaralók számára szokott fontos lenni az az információ, hogy a repülőtér indulási oldalán Duty Free Shop (vámmentes bolt), és snack bár is üzemel.

Karpathos sziget repülőtere (AOK)

  • Így ismerhetjük még: Karpathos Airport, Karpathos International Airport, Αεροδρόμιο Καρπάθου
  • IATA kód: AOK
  • Elhelyezkedés: Pigadiától 14 km-re
  • Koordináták: 35.427552, 27.150046

Ha repülővel utazunk Karpathos szigetére nyaralni, ne felejtsük el megismerni a sziget rejtett gyöngyszemeit, természeti csodáit és értékes hagyományait az utazók által kiemelten ajánlott, aktuális Karpathos digitális útikalauzban.

Karpathos sziget repülőtér

Karpathos.hu

Scroll to Top