Lefkos strandjai

A Karpathos nyugati oldalán fekvő bájos halászfalu, Lefkos körül több kifejezetten látványos, fürdőzésre is kiválóan alkalmas öböl is van, melyeket gyakran Karpathos legjobb strandjai közé sorolnak. A Lefkos strandjainak három fő öble a Lefkos beach (Paralia Lefkos, Παραλία Λευκός), a Panagias Limanaki beach, illetve a Frangolimiona beach (Παραλία Φραγκολιμιώνα), melyek egymástól eltérő élményeket adnak az ide látogató nyaralóknak.

Lefkos beach Karpathos

A fővárostól, Pigadiától kb. 34 kilométerre fekvő Lefkos (Kato Lefkos, Κάτω Λευκός) strandjaira a nyugodt, szinte világvégi érzést keltő légkör, valamint a kék minden árnyalában játszó, kristálytiszta víz egyaránt jellemző. A helyi strandok szépséges látványát Lefkos főként fehérre meszelt házai egészítenek ki, kellemes ‘égei’ életérzéssel hozzájárulva a nyaralás legjobb pillanataihoz.

Kato Lefkos strandjai Karpathos sziget

A föveny a karpathosi falucska tengerpartjain elsősorban aprókaviccsal és homokkal borított, a tenger pedig öböltől függően van ahol nagyon lassan, szinte lagúnaszerűen mélyül, míg valahol már pár méter után ellephet a víz. Kato Lefkos különböző karakterű strandjai közül bárki megtalálhatja a neki tetszőt, és mivel nincsenek egymástól sem túl messze, könnyűszerrel kombinálható ezek meglátogatása, ha valaki ide látogat Karpathos szigetén.

Kato Lefkos beach Karpathos

A legjellegzetesebb Kato Lefkos fő strandja, amelyet egyszerűen Lefkos beach (Paralia Lefkos, Παραλία Λευκός) néven említ a köznyelv. A bérelhető napernyők és napágyak soraival kiegészített part mögött tavernák és bárok sorakoznak, a látkép sok nyaraló véleménye szerint az egyik legszebb a karpathosi strandok között, és méltán sorolják az Apella beach vagy a Diakoftis beach mellé.

Lefkos beach

A második strand Kato Lefkosban a középső, a helyiek által Panagias Limanakinak is hívott öböl, mely ha hullámoktól mentes a tenger, búvárkodni is kitűnő. A part ugyan kevésbé szokott kiépítve lenni, de az ínyencek kifejezetten élvezik a légkörét és látványát.

Kato Lefkos Limanaki beach

Kato Lefkos harmadik strandja a Frangolimiona beach (Παραλία Φραγκολιμιώνα), mely egyben a legnagyobb a helyi öblök közül. Ehhez a teljesen kiépített parthoz közel fekszik a falu parkolója is, ahonnan elindulhatunk felfedezni a helyi strandokat, vagy a falu központját. A Frangolimiona beach egyik jellegzetessége, hogy a víztükör itt ritkán csendes, és gyakran varázsolódik jó kis hullámfürdő a tengeri élményeket keresőknek.

Kato Lefkos Frangolimiona beach Karpathos

Kato Lefkos strandjainak teljeskörű bemutatásáért, tippekért és ötletekért érdemes odalapozni az aktuális letölthető Karpathos útikalauzban a sziget strandjaival foglalkozó fejezethez, ahol Lefkos strandjai is kivesézésre kerülnek.

Kato Lefkos beach

Lefkos strand információk

Központi öböl: Lefkos beach (Paralia Lefkos, Παραλία Λευκός)

Nyugati öböl: Panagias Limanaki beach

Északi öböl: Frangolimiona beach (Παραλία Φραγκολιμιώνα)

  • Elhelyezkedés: 35 km-re Pigadiától
  • Koordináták: 35.587764, 27.069527 (Kato Lefkos parkoló)
  • Part: aprókavics, homok, kavicsok
  • Megközelíthetőség: autóval, motorral, helyi buszjárattal Pigadiából
  • Kiépítettség: parkolók, tavernák, bárok,bérelhető napágyak és napernyők
Kato Lefkos beach (Lefkos strandjai) Karpathos sziget

Karpathos.hu

Scroll to Top