Saria sziget

Elhelyezkedés: a sziget északi csücske

Karpathos testvérszigete, Saria a nagy szigettől néhány száz méterre, északra emelkedik ki a tengerből. Egykor egybefüggött Karpathosszal, azonban egy évezredekkel ezelőtti földrengés kettéválasztotta őket.

Saria, Karpathos

A földrengést megelőzően ősi civilizáció is virágzott itt, a régészek Nysiros ősi városát vélték felfedezni a szigeten található romokban. A város maradványai nem csupán a szárazföldön, hanem még a két sziget között, a víz alatt is felfedezhetőek. Saria dombjaira egy Apollónak szentelt templomot is építettek, ám mára ennek csupán szintén a víz alatti romjai tekinthetőek meg.

Saria, Karpathos

Saria sziget felszínének nagy része igencsak kopár, egyedüli növényzetet néhány fán kívül jobbára a mediterrán cserjék, szúrós bokrok jelentik. A szigetet körülvevő, kristálytiszta tengerben gazdag élővilág fedezhető fel, a helybeliek közül többen is rendszeresen járnak ide könnyűbúvárkodni. A magaslatokon több száz éves romok fekszenek, melyek között többet kalózoknak is tulajdonítanak, akik gyakran tanyát vertek itt.

Saria sziget Karpathos

Karpathos szigetén járva a nyaralóknak is lehetősége van megtekinteni Sariát, ugyanis mind Karpathos fővárosából, Pigadiából, mind az északi kisvárosból, Diafaniból is indul nyári szezonban fakultatív kirándulásként kirándulóhajó. A viszonylag kis szigeten több ösvény és pásztorcsapás ágazik szerteszét, melyeken el lehet indulni a környék felfedezésére, így ez kifejezetten a természetbarátoknak ajánlott fakultatív program.

Saria strandjai a viszonylag kevés látogató miatt tiszták, így a kavicsos-sziklás öblökben, ahová a hajókirándulások is érkeznek, gyakran meglehetősen sok hal között búvárkodhatunk.

Saria sziget

Karpathos.hu

Scroll to Top