Kasos

Elhelyezkedés: Karpathos délnyugati oldalától néhány kilométerre

Kasos szigete (Kassos) 17 kilométeres hosszával a legnagyobb méretű, Karpathos közvetlen közelségében fekvő sziget. Kb. 1000 fős állandó lakossága néhány kisebb faluban elszórva él, főként mezőgazdaságból és a turizmusból tartják fent magukat.

Kassos sziget információk

Kassos a középkorban a velenceiek, majd a törökök uralma alá is tartozott, és az elmúlt évszázadokban rendkívül viharos történelmi időszakot tudhat maga mögött. A sziget hegyes-völgyes, magaslatokban bővelkedő természeti adottságainak köszönhetően ezen a vidéken a természetkedvelők számára akár túrázásra is kiváló lehetőségek vannak. Amiben Kassos földrajza jelentősen eltér Karpathostól, azok az erdőségek hiányai: a szigeten alig van néhány erdős liget, dombjai szinte teljesen kopárak, gyér növényzet él rajtuk.

Kasos sziget Karpathos mellett

Kassos közlekedésében kiemelt jelentőségű a komp, mely összeköti össze Krétát, Karpathost és Rodoszt, de saját repülőtere (Kasos Airport, Δημοτικός Αερολιμένας Κάσου) lévén kisebb repülőgépeket is tud fogadni.

Kassos fővárosa Fry (Φρυ, avagy Kasos városnak is hívják), a sziget legnagyobb kikötője itt található, a kompok és a a hajók is ide érkeznek. A többi település (Agia Marina, Panagia, Poli, Arvanitochori) a sziget északi részén, egymáshoz közel találhatóak, a főváros sincs messze tőlük.

Kasos sziget Karpathos

Kasssra fakultatív programként hajókirándulás is indul Karpathosról (rendszerint a főváros, Pigadia kikötőjéből), mely a főváros, Fry felfedezésére indul – az aktuális menetrendről vagy az idegenvezetőt érdemes megkérdezni, vagy a helyi turisztikai irodákban megnézni a kihelyezett hirdetéseket a hajókirándulásokról.

Amennyiben érdekel bennünket Kasos szigete, bővebb képes leírást az aktuális, bővített Karpathos digitális útikönyvben olvashatunk róla.

Karpathos.hu

Scroll to Top