Potideon és Agia Fotini

Ismert nevei: Chapel Of Agia Fotini, Αγία Φωτεινή

Potideon ősi, kb. 3500 éves városának romjainak néhány töredéke, és a részben rájuk épült ókeresztény bazilika, Agia Fotini romjai Karpathos fővárosának, Pigadiának a közvetlen közelében tekinthetőek meg.

Potideon, Agia Fotini Karpathos

Potideon (Ancient Potideon, Posidion) Karpathos egyik legrégebbi ismert települése, melyet a régészek szerint a mükénéi kultúra alapított, több ezer fős várost hozva létre a szigeten. A mai Pigadia területén, a sziklás tengerpart közvetlen közelébe épült virágzó településen még egy több mint 20 méter magas akropoliszt is emeltek, mely ugyan nem örvend olyan világhírnévnek, mint a rodoszi kolosszus, azonban a térség ismert szobra volt néhány elbeszélés szerint.

Potideont a mükénéi birodalom bukása után a főníciaiak, majd a Krétáról áthajózó mínosziak is elfoglalták, ám az állandó harcoknak köszönhetően Potideon, és ezzel Karpathos szigetének ezek része lassan elnéptelenedett.

Karpathos látnivalói, Potideon és Agia Fotini

A térségnek i. e. 1000 körül a dórok érkezése hozott megújulást, amikor Potideon leromlott állapotú falait megerősítették, a város térségét újra belakták, a kereskedelmet újraindították. Ennek köszönhetően Potideon ismét a régió egyik leggazdagabb településévé, Karpathos szigete pedig fontos gazdasági központtá vált, mely Rodosszal és Kréta szigetével is kereskedett.

Homérosz Íliászában utalásokat is tesz rá, hogy amikor a görögök megindították a mai Törökország terülén fekvő Trója elleni támadást, hajóhad egy része innen, Karpathos mai fővárosának közeléből indult.

Ősi Potideon ókori város Karpathoson, Agia Fotini kápolna

Potideon romjai a mai Pigadia területén már csak nagyon kevés helyen láthatóak, ugyanis az elmúlt évszázadokban a köveket elhordták, illetve a mai házak egy részét rájuk építették. Néhány jelentősebb ókori városrom az út mellett, elkerítve fekszik, ahol a kora keresztény bazilika, Agia Fotini ( Chapel Of Agia Fotini, Αγία Φωτεινή) maradványai is láthatóak – melyek vélhetően Potideon romjaira is építve lettek.

Karpathos ősi Potideon, Pigadia látnivalói

Agia Fotini elhelyezkedése Karpathoson

Elhelyezkedés: Pigadiától 1 km-re, Aperi felé
Koordináták: 35.513640, 27.200852

Karpathos.hu

Scroll to Top